Cikkek

Csoportos társaságiadó-alany

A 2018. november 23-án kihirdetett adócsomag talán legfontosabb újdonsága, hogy 2019-től lehetővé teszi, hogy az azonos cégcsoporthoz tartozó társaságiadó-alanyok ne külön-külön, hanem együttesen csoportos társaságiadó-alanyként teljesítsék adókötelezettségeiket.

Tovább olvasom...


Az MRP törvény folyamatban lévő, várhatóan 2018. november végén elfogadásra kerülő módosítása

2015. novembere óta létesíthető javadalmazási célú MRP Magyarországon. Az azóta eltelt nagyjából 3 év tapasztalatai alapján a Kormányzat a javadalmazási típusú MRP szervezetekre vonatkozó törvényi rendelkezések felülvizsgálatát és módosítását kezdeményezte 2018. október 19-én benyújtott adócsomag keretében, amelyet november 6-án tovább módosítottak.

Tovább olvasom...


Munkavállalók a tőzsdén

Egy vállalat dolgozói, vezető tisztségviselői 2015. november 28-tól egyszerűbb szabályozás szerint szerezhetnek közvetett tulajdonosi érdekeltséget a vállalatban. A közvetett tulajdoni érdekeltséget a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) biztosítja, amelynek szabályos működéséhez jelentős adózási kedvezmények is kapcsolódnak.

Tovább olvasom...


HOGYAN KÉPES SEGÍTENI A MUNKAVÁLLALÓI RÉSZTULAJDONOSI PROGRAM A MAGYARORSZÁGI STARTUPOKAT?

A munkavállalói résztulajdonosi program 2015. november 28-ától új értelmet kapott. Ezt egy törvénymódosítás tette lehetővé. E lehetőség mögött az a gondolatiság áll, hogy az MRP-t működtető cégek munkavállalóiban kialakuljon egyfajta tulajdonosi szemlélet és ez a szemlélet pozitívan ösztönözze, nem csupán az alapító vállalat működését, hanem a magyar gazdaság élénkítését is.

Tovább olvasom...A juttatás menete

A munkavállalói résztulajdonosi program (mrp) szabályozása 2015. november 28-tól egy új elemmel bővült, mert a törvény lehetővé teszi kifejezetten javadalmazási célú mrp-k létrehozatalát is. A javadalmazási célú mrp keretében jellemzően részvény, vagy részvényen fennálló jog (például, részvényvételi jog) juttatása történhet a menedzsment tagjai és a dolgozók részére. A gyakorlatban az…

Tovább olvasom...
A javadalmazási célú MRP-k

Egy vállalat dolgozói, vezető tisztségviselői 2015. november 28-tól egyszerűbb szabályozás szerint szerezhetnek közvetett tulajdonosi érdekeltséget a vállalatban. A közvetett tulajdoni érdekeltséget a Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) biztosítja, amelynek működéséhez jelentős adózási kedvezmények is kapcsolódnak.

Tovább olvasom...